poniedziałek, 30 listopada 2009

Dzien Dziekczynienia

Dzien Dziekczynienia (ang. Thanksgiving Day) przypada zawsze w ostatni czwartek listopada i jest jednym z najwiekszych swiat w USA. Tylko to jedno swieto sprawia, ze Amerykanie wyruszaja tysiace kilometrow na spotkanie swoich rodzin, aby zjesc wspolnie uroczysty obiad. Dzien ten laczy ludzi, godzi zwasnionych, powoduje, ze nalezy przebaczyc sobie winy, a takze podziekowac Bogu i sobie nawzajem za caly ubiegly rok. Mozna porownac go do naszej polskiej Wigilii... To piekne, rodzinne swieto.
Naukowe dowody mowia, ze po raz pierwszy Dzien Dziekczynienia obchodzony byl w 1565 r. w miejscu dzis noszacym nazwe Saint Augustine na Florydzie. Jednak wbrew temu, tradycyjnie uwaza sie, ze bylo to w 1621 r. w kolonii Plymouth. Pod koniec 1620 r. na zaglowcu "Mayflower" do Cape Cod przybyla grupa purytan, ktorzy przeszli do historii jako Ojcowie Pielgrzymi. Zalozyli oni osade w Plymouth. Niestety sposrod 100 osob, okolo 50 nie przezylo zimy. Straty mogly byc jeszcze wieksze, gdyby nie Indianie z plemienia Wampanoagow. Dzieki ich pomocy osadnicy zdolali przetrwac zime, a nastepnie zebrac pierwsze bardzo obfite plony. Wdzieczni pielgrzymi pragneli podziekowac wybawcom i zaprosili ich na uczte, ktora trwala 3 dni. :)
A w 1863 r. Abraham Lincoln uczynil ten dzien swietem narodowym.
Tradycyjne menu swiatecznego obiadu ksztaltowalo sie przez wiele lat. Dzis zaden Amerykanin nie moze sobie wyobrazic Dnia Dziekczynienia bez faszerowanego indyka. Farsz przygotowuje sie z chleba, warzyw i ziol. Do miesa podaje sie sosy zurawinowe, pieczone slodkie ziemniaki, squash (potrawa z warzywa o nazwie "butternut squash", czyli jednej z odmian dyni pizmowej) i kukurydze. Na deser powinno byc ciasto dyniowe lub jablkowe.
Symbolem tego swieta jest rog obfitosci, dynia, kukurydza i jesienne liscie.

Spedzilam ten dzien z Rodzina mojego Ziecia. Ogromnie sie ciesze, ze moglam ogrzac sie w cieplej, rodzinnej atmosferze i sprobowac tradycyjnych potraw, o obcych mi smakach. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz