piątek, 11 października 2013

Kulinarna uczelnia...

The Culinary Institute of America (CIA) jest najwazniejsza i najbardziej prestizowa uczelnia kulinarna w USA. Instytut zalozony zostal w 1946 roku jako New Haven Restaurant Institute w New Haven w stanie Connecticut. W 1951 roku nadano mu obecna nazwe. Natomiast w 1972 roku zostal przeniesiony do Hyde Park w stanie Nowy Jork, miejscowosci znajdujacej sie w malowniczej Dolinie Rzeki Hudson. Uczelnia posiada takze swoje kampusy w Kalifornii, Teksasie oraz w Singapurze.




The Culinary Institute of America, Hyde Park, NY.



Na kampusie... Gazony, w ktorych zamiast tradycyjnych kwiatow, znajduja sie jadalne rosliny...

Ulica Tymiankowa. Wszystkie uliczki maja roslinne nazwy...

Na terenie kampusu znajduja sie trzy restauracje - The Bocuse Restaurant, Ristorante Caterina de Medici oraz American Bounty. Pracuja w nich studenci CIA, odbywajac tym samym praktyki. Restauracje sa niezwykle popularne i zeby zjesc jakis posilek trzeba dokonac rezerwacji na kilka tygodni wczesniej... Jedzenie jest znakomite, wykwintne i przepieknie podane.
Uczelnie te ukonczyl m. in. Maciej Kuron i Anthony Bourdain, znany z telewizyjnych podrozy kulinarnych.

 Deser, ktory zostal przygotowany w American Bounty.


 

 Biblioteka, otwarta w godzinach 7 - 23...

Dolina Rzeki Hudson, jeden z najpiekniejszych regionow wschodniej czesci Stanow Zjednoczonych.
Zdjecie wykonalam z terenu kampusu CIA. Niestety ani moje umiejetnosci, ani aparat, ani pogoda nie pozwolily mi na zrobienie dobrych zdjec. Mam jednak nadzieje na powrot w te urokliwe strony...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz